راه اندازی کسب و کار شیرینی خانگی: پاسخ به 10+ سوال {مهم}

2.2
(5)

آیا به کسب و کار شیرینی خانگی علاقه دارید؟

تمام اعضای خانواده و دوستان از شیرینی و کیک‌های شما تعریف می کنند؟

علاقه دارید از راه این شغل میلیونر یا میلیاردر شوید؟

تبریک می گویم!

به راهنمای کامل راه اندازی کسب و کار شیرینی خانگی خوش آمدید.

اگر عاشق پخت شرینی‌های خوشمزه خانگی هستید و قصد دارید از این راه به درآمدهای بالا برسید، این مقاله کاملاً مناسب شماست.

افراد زیادی با مراجعه به پشتیبانی سایت، از ما درخواست می کردند تا درباره راه اندازی کسب و کار شیرینی خانگی اطلاعات کاملی به آن‌ها بدهیم.

ما هم تصمیم گرفتیم تا در یک مقاله کاملاً رایگان به مهم‌ترین سوالات شما درباره شغل شیرینی پزی خانگی، پاسخ دهیم.

تمام این پاسخ‌ها با تحقیق و پرس و جو از افراد موفق، جمع‌آوری شده است.

بنابراین اگر می خواهید با راه اندازی کسب و کار شیرینی خانگی، از پختن تا فروش آن آشنا شوید و یک شغل پر سود برای خودتان ایجاد کنید، حتماً تا آخر این نوشته همراه من باشید.

توصیه می کنم تمام سوالات را با دقت بخوانید، چون در بین آن‌ها گنج‌های فراوانی برای افزایش درآمد پنهان شده است!

مقاله پیشنهادی :

پیشنهاد می کنم اگر هنوز تصمیم قطعی برای انتخاب یک شغل نگرفته‌اید ، مقاله زیر را مطالعه کنید.

در این مقاله به صورت قدم به قدم صاحب یک کسب و کار عالی می شوید.

فهرست مطالب

معرفی کسب و کار شیرینی خانگی

معرفی کسب و کار شیرینی خانگی

شغل شیرینی و کیک خانگی جزو مشاغل بسیار پر درآمد و لذت‌بخش در منزل است.

علاقه مردم ایران به شیرینی و کیک ، یک قدمت تاریخی و عجیب دارد، که همین مسئله باعث شکل‌گیری انواع کیک و شیرینی‌جات در کشور ما شده است.

با توجه به تعاریف بالا و رعایت نکات بازاریابی و فروش ، شما سود فوق‌العاده‌ای را به دست می آورید.

جالب اینجاست که اگر عاشق این حرفه باشید، گذر زمان را احساس نمی کنید، چون در دنیایی پر از عطر و زیبایی قرار گرفته‌اید.

تصوّر کنید که هر روز وقتی از خواب بلند می شوید، لیستی متفاوت از سفارشات شیرینی را می بینید که شما را به سمت یک تجربه و چالش لذت‌بخش هدایت می کند.

در صورتی که علاقه‌مند به کسب و کار شیرینی‌پزی باشید، می توانید با کمترین امکانات این شغل را در خانه شروع کنید.

به شما اطمینان می‌دهم که جز لذت بردن و کسب درآمد عالی، مسئله ناراحت کننده‌ای را تجربه نمی کنید.

حالا اگر می خواهید در کسب و کار شیرینی خانگی موفق شوید ، سوالات و پاسخ‌های زیر را با تمرکز بالا بخوانید و در دفتری یادداشت کنید.

1. مزایای کسب و کار شیرینی و کیک خانگی چیست؟

مزایای شغل شیرینی خانگی

دلایلی مثبتی برای این کسب و کار وجود دارد که باعث شروع آن می شود، از جمله :

  • کیک یا شیرینی‌های خود را به صورت محلی یا آنلاین بفروشید و در محل تحویل دهید.
  • همیشه برای کسب و کار شیرینی خانگی مشتری وجود دارد.
  • مشتریان احساس بهتری نسبت به شیرینی‌های خانگی دارند و اگر دست‌پخت عالی داشته باشید، خیلی زود شما را به دیگران معرفی می کنند.
  • شروع آن ساده است، فقط کافی است دست‌پخت خوبی داشته باشید و در خانه کار خود را آغاز کنید.
  • می توانید در محصولات خود یک ویژگی خاص قرار دهید تا مشتریان شما را با آن بشناسند.
  • شغلی‌ست که با علاقه آن را انجام می دهید، زیرا فرض بر این است که شما عاشق شیرینی‌پزی هستید.
  • از کم شروع می کنید تا در ابتدا هزینه‌های پایینی داشته باشید.
  • رئیس یا کارفرما ندارید
  • بازار پایدار و همیشگی دارید.
  • قابلیت رشد بالایی دارد.
  • می توانید روی یک محصول خاص فعالیت کنید، مثلاً فقط انواع کوکی را با دستورالعمل‌های متفاوت پخت کنید.

2. معایب شغل شیرینی خانگی چیست؟

مسلماً برای تمام مشاغل، از جمله کسب و کار شیرینی خانگی، نکات منفی هم وجود دارد، مثلاً:

  • در صورت موفق شدن، باید کار خود را گسترش دهید و دیگر نمی توانید در خانه کار کنید.
  • رقابت در این شغل زیاد است و تنها در صورتی موفق می شوید که ترفندهای رشد کسب و کار را آموزش ببینید.
  • شاید خانواده و دوستان، عاشق شیرینی و کیک‌های شما باشند، امّا مشتریان علاقه‌ای به آن نشان ندهند.
  • باید زمان زیادی را در آشپزخانه مشغول پخت و پز باشید تا سفارشان مشتری را آماده کنید.
  • برای پیشرفت، احتیاج به تجهیزات دارید.
  • باید تا زمانی که کسب و کارتان رشد کند، مواد اولیه را با قیمت بالاتری بخرید و سود خود را کم کنید.

3. هزینه تجهیزات کارگاه قنادی خانگی چقدر است؟

هزینه تجهیزات کارگاه قنادی خانگی

طبیعتاً برای آغاز هر نوع شغلی احتیاج به کمی سرمایه اولیه دارید.

هزینه‌های مثل :

  • آب
  • برق
  • گاز
  • کامپیوتر
  • موبایل
  • تجهیزات
  • اجاره مکان
  • حقوق کارمندان
  • آموزش
  • بسته‌بندی
  • تبلیغات
  • مواد اولیه
  • و…..

امّا در کسب و کار شیرینی‌ خانگی، بعضی از موارد بالا حذف می شود.

حالا در ادامه، هزینه‌های مهم را برایتان توضیح می دهم.

هزینه تجهیزات پخت شیرینی

خوشبختانه، اوایل در کسب و کار شیرینی خانگی، احتیاج به تجهیزات زیادی ندارید.

تجهیزات معمول این شغل به ترتیب زیر است:

  • همزن برقی
  • وردنه
  • قالب‌های مخصوص و متفاوت قنادی برای شیرینی و کیک
  • اَلَک
  • کاغذ روغنی
  • فِر

فقط توجه داشته باشید که بعد از کمی پیشرفت در کسب و کار شرینی‌پزی، متناسب با میزان سود خودتان یک فِر مخصوص قنادی بخرید.

فِر شیرینی پزی

این فرها در اندازه‌های مختلفی ساخته شده‌اند و باید متناسب با نیروی کار و میزان مشتری خود، یک نمونه را انتخاب کنید.

بنابراین با افزایش مشتریان، باید سراغ خرید فرهای بزرگ‌تر بروید.

هزینه مکان در شروع کسب و کار

اوایل باید از آشپزخانه خودتان استفاده کنید، ولی بعد از کمی پیشرفت، یک اتاق 10 الی 15 متری برای شیرینی‌پزی بسیار مناسب است.

باید اتاق شما به گاز دسترسی داشته باشد.

هزینه نیروی کار

معمولاً برای شروع شیرینی‌پزی خانگی، یک نفر نیروی کار کافی‌ است.

امّا با رشد کسب و کار، باید دو نفر باشید، که برای آن هم می توانید از اعضای خانواده کمک بگیرید.

اگر باز هم احساس کردید که نمی توانید به تمام کارها برسید، یک نیروی کار استخدام کنید.

هزینه نیروی کار برای شیرینی‌پزی خانگی به دو صورت داده می شود:

  1. ساعتی
  2. تمام وقت و استخدام

البته در مورد دوم، باید مجوز فعالیت را گرفته باشید و مالیات و بیمه آن‌ها را بدهید.

هزینه بسته‌بندی شیرینی‌ و کیک

به صورت دقیق نمی توان هزینه بسته‌بندی را تعیین کرد، این مسئله کاملاً بستگی به نوع بسته‌بندی، خلاقیت و ابتکار شما دارد.

بهتر است زمانی که شکل بسته‌بندی را مشخص کردید، مواد اولیه ساخت آن را به صورت کلی خریداری کنید تا هزینه‌های آن کاهش پیدا کند.

هزینه مواد اولیه کیک و شیرینی

حتماً برای خرید مواد اولیه در کسب و کار شیرینی خانگی به عمده فروشی‌های لوازم قنادی مراجعه کنید تا بتوانید به صورت فله یا عمده خرید‌ها را انجام دهید. این کار در کاهش هزینه‌ها نقش زیادی دارد.

هزینه مواد اولیه به صورت ماهانه، رابطه مستقیم با تعداد سفارشات شما دارد.

مثلاً اوایل ماهی یک میلیون و بعد از پیشرفت کسب و کار، ماهی 10 میلیون تومان و بیشتر!

هزینه تبلیغ شیرینی‌پزی خانگی

هزینه کردن برای تبلیغات، کاملاً بستگی به شما و میزان بودجه مشخص شده دارد.

امروزه به علّت وجود شبکه‌های اجتماعی، دیگر نیازی به تبلیغات پولی ندارید و اگر به اصول بازاریابی شبکه‌های اجتماعی مسلّط باشید، به راحتی رشد می کنید.

امّا اگر در همان شبکه اجتماعی، تبلیغات پولی انجام دهید، سریع‌تر رشد می کنید.

نکته:

حتماً قبل از تبلیغ دادن، اصول آن را آموزش ببینید.

هزینه تبلیغات از 200 هزار تومان تا چندین میلیون تومان متغیر است.

برای تبلیغات دو مدل هزینه دارید :

  1. عکاس و فیلم‌بردار برای عکاسی تبلیغاتی
  2. تبلیغ دادن به افراد مختلف برای معرفی شما

توصیه می کنم عکاسی تبلیغاتی را خودتان یاد بگیرید تا هزینه‌های آن کاهش پیدا کند.

عکاسی تبلیغاتی را می شود به راحتی با سرچ در گوگل و دیدن ویدئوهای آپارات و یوتیوب، به صورت رایگان یاد گرفت.

برای یادگیری حرفه‌ای‌تر هم کافی است یک دوره کوتاه عکاسی تبلیغاتی را به صورت آنلاین ببینید.

در ضمن احتیاج به دوربین حرفه‌ای هم ندارید و می شود با گوشی موبایل هم عکس‌های بسیار حرفه‌ای گرفت!

نمونه فیلم عکاسی تبلیغاتی:

4. آیا برای کسب و کار شیرینی خانگی به مجوز احتیاج داریم؟

4. آیا برای کسب و کار شیرینی خانگی به مجوز احتیاج داریم؟

در ابتدای شروع کار، به علت این که تعداد مشتریان زیاد نیست، به هیچ مجوزی احتیاج ندارید.

امّا زمانی که احساس کردید کسب و کارتان در حال پیشرفت است، باید سراغ اخذ مجوز بروید.

برای گرفتن مجوز شرینی خانگی، اول باید کارت بهداشت بگیرید و بعد مجوز کسب و کار؛

من مراحل اخذ هر دو را در زیر عنوان می‌کنم :

مراحل اخذ کارت بهداشت
1. مراجعه به دفتر پیشخوان عمومی
2. ارئه عکس و مدارک هویتی
3. مراجعه به آزمایشگاه
4. نمونه‌گیری و انجام آزمایش
5. گرفتن جواب آزمایشگاه
6. اعلام نظر پزشک برای گرفتن کارت بهداشت
7. پرداخت هزینه
8. گرفتن کارت بهداشت از دفتر پیشخوان عمومی

گرفتن کارت بهداشت، نشان‌دهنده این است که شما دارای بیماری‌های انگلی، واگیردار، قارچی و ….. نیستید.

کارت بهداشت فقط توسط مراکز بهداشت شهرستان منطقه زندگی خودتان ارائه می شود.

مراحل اخذ مجوز کارگاه شیرینی‌پزی
1. دو عدد کپی برابر اصل تمام مدارک هویتی
2. 12 قطعه عکس 3 در 4
3. دو کپی برابر اصل کارت پایان خدمت (برای مردان)
4. اصل و کپی سند مالکیت یا اجاره‌نامه
5. گواهی عدم سوء‌پیشینه و عدم اعتیاد
6. گرفتن موافقت‌نامه اداره اماکن
7. عضویت در صنف مورد نظر

بعد از این که تمام مدارک را آماده کردید و تحویل دادید، کارشناس صنف برای بازدید به محل مراجعه می کند.

کارشناس تمام موارد بهداشتی و ایمنی را بررسی می کند.

در مرحله بعد هزینه تعیین شده را پرداخت می کنید تا پروانه کسب برایتان صادر شود.

نکته:

حتماً بعد از مشاهده ی پیشرفت قابل توجه‌ در کسب و کارتان ، سراغ تاسیس کارگاه شیرینی خانگی بروید.

5. چگونه شیرینی پزی را یاد بگیریم؟

آموزش شیرینی خانگی

حتی اگر همه‌ی اطرافیان از شیرینی خانگی شما تعریف می کنند، باز هم باید برای یاد گرفتن فوت و فن درست و اصولی این شغل، آموزش ببینید.

پس اگر می خواهید به صورت حرفه‌ای وارد این شغل شوید، یک دوره آموزشی را بگذرانید.

معمولاً طول مدت این دوره‌ها، یک تا دو ماه است و هزینه آن با توجه به شاخه‌ای که انتخاب می کنید، تفاوت دارد.

از ۲۰۰ هزار تومان تا چند میلیون تومان!

در بعضی از مراکز آموزشی، مُلزم به آوردن مواد اولیه هستید و در بعضی دیگر خودشان مواد اولیه را تهیه می کنند و هزینه بیشتری هم از شما می گیرند.

6. برای شیرینی پزی در خانه به چه مهارت‌هایی نیاز داریم؟

مهارت های یک شیرینی پز

باید توانایی زیادی در زمینه پخت انواع شیرینی و کیک داشته باشید تا بتوانید آن‌ها را در طعم و مزه مختلف آماده کنید.

مهم‌ترین مهارت‌ها برای پیشرفت در کسب و کار شیرینی و کیک خانگی به ترتیب زیر است :

انواع مواد اولیه را بشناسید

هر کدام از مواد قنادی، طعم و ویژگی‌های خاصی دارند که باید با آن‌ها آشنا باشید.

در مرحله بعد باید با ابزارهای شیرینی پزی و نحوه کارکرد آن‌ها اطلاعات کامل داشته باشید.

حواستان باشد که بعضی از مواد اولیه قنادی با روش خاصی آماده می شوند، پس در مورد آن تحقیق کنید.

در شیرینی پزی خانگی، چیدمان و تزیین را یاد بگیرید

تزیین شیرینی خانگی یکی از مهم‌ترین بخش‌های این کسب و کار است که باید در بهترین حالت ممکن، آن را انجام دهید.

بنابراین فقط طعم و مزه شیرینی نیست که اهمیت بالایی دارد، بلکه تزیین آن هم به اندازه طعم، مهم است.

بدانید که زیبایی مواد خوراکی، مهم‌ترین عامل جذب مشتریان است، پس این مسئله را فراموش نکنید.

خودتان را بروز نگه دارید

امروزه تمام رشته‌ها در هر زمینه‌ای به شدت در حال رشد کردن است و شیرینی پزی هم از این مسئله مستثنا نیست!

هر روز روش‌ها و ایده‌های جدیدی در صنعت کیک و شیرینی به وجود می آید و اگر قناد به خوبی از آن‌ها اطلاع داشته باشد، صدها پله از رقبای خودش جلو می‌زند!

برای بروز کردن اطلاعات خودتان از سه منبع استفاده کنید :

  • مقالات سایت‌های تخصصی
  • فیلم‌های یوتیوب
  • کارگاه یا کلاس‌های آموزشی از اساتید معروف

برای دیدن نمونه کیک و شیرینی‌های مختلف، قند شکن خود را روشن کنید و وارد لینک‌های زیر شوید:

در شغل شیرینی خانگی، خلاقیت داشته باشید

برای خودتان در پخت یک نوع شیرینی یا کیک، شهرت به دست بیاورید.

به معنای دیگر، یعنی در یک مدل شیرینی یا کیک، تخصص خاصی پیدا کنید. در این صورت تمام مشتریانتان، شما را با آن می شناسند.

مثلاً تا چشمشان به کوکی می افتد، می گویند:

کوکی، فقط کوکی‌های لیلا خانم!

باید راز یا فرمول پخت شیرینی خاص خودتان را هم به هیچ‌کس نگویید.

هر چند مدت هم، یک مدل به شیرینی‌های مخصوص خودتان اضافه کنید.

بهترین مکان برای ایده گرفتن، همان جستجو در گوگل و سایت یوتیوب است.

سرعت عمل داشته باشید

سرعت عمل در هر کاری اهمیت دارد.

زمان‌هایی پیش می آید که به شدت سرتان شلوغ است و باید تمام کارهای خودتان را به درستی مدیریت کنید.

البته نگران نباشید، چون هر چقدر تمرین و تجربه کنید، سرعت عمل شما هم در کسب و کار شرینی خانگی زیاد می شود.

در کسب و کار قنادی خانگی، مسئولیت پذیر باشید

از خصوصیات یک قناد خانگی، مسئولیت پذیر بودن اوست.

اگر در زمان تعیین شده سفارش را به مشتری ندهید، مطمئن باشید دیگر از شما خرید نمی کند!

پس در این مسئله وسواس به خرج دهید و شیرینی یا کیک خانگی را در زمان مشخص شده، با بهترین کیفیت به دست مشتریان برسانید.

تاکید می کنم که کیفیت را فراموش نکنید، شما با سلامت مشتریان سرو کار دارید و باید از بهترین مواد اولیه برای پخت محصولات استفاده کنید.

تمیز باشید

آشپزخانه و محیط کار، باید همیشه تمیز و مرتب باشد.

تمیز بودن یک قناد باعث به وجود آمدن تمرکز ذهنی می شود.

کار گروهی را به خوبی انجام دهید

مطمئن باشید که اگر مطالب این سایت را به خوبی دنبال کنید و ترفندهای رشد کسب و کار را به درستی یاد بگیرید، بعد از مدتی مشتریان شما فوق‌‌العاده افزایش پیدا می کند.

آن زمان است که باید مدیر خوبی باشید و بتوانید با گروه کار کنید.

من در سلسله مقالاتی، کار گروهی را آموزش می دهم، فقط ایمیل خود را در سایت وارد کنید تا تیمم شما را از انتشار آن مطلع کند.

7. درآمد شیرینی پزی در خانه چقدر است و مشتریان من چه کسانی هستند؟

رسیدن به درآمدهای بالا در این کسب و کار، ملزم به رعایت نکات خاصی است.

اگر فقط دست‌پخت خوبی دارید و می خواهید به شیوه‌های سنتی برای محصولات خود مشتری پیدا کنید، مطمئن باشید که در بازار امروز ، پیشرفت چندانی نخواهید داشت.

امّا اگر در کنار دست‌پخت خوب، مهارت‌های بازاریابی، فروش و رشد کسب و کار را یاد بگیرید، به درآمدهای فوق‌العاده زیادی می رسید!

پس این بدان معناست که میزان درآمد در این شغل، بستگی به مجموعه‌ای از مهارت‌های شما دارد.

با رعایت نکات نوشته شده در بالا، بعد از مدتی کسب و کارتان در خانه رشد می کند.

در مرحله بعد باید هر ماه، مقدار قابل توجه‌ای از درآمد خود را برای خرید تجهیزات بیشتر کنار بذارید.

بعد از یک سال می توانید مجوز یک کارگاه کوچک یا متوسط را بگیرید و آن را تاسیس کنید. با این کارگاه، درآمد بالای 20 یا 30 میلیون تومان را به دست می آورید.

دیگر از آن به بعد فقط رشد می کنید؛ البته به شرطی که هرگز آموزش‌هایی که به شما می گویم را ترک نکنید و همیشه آن‌ها را انجام دهید.

حالا می رسیم به مشتریان شما :

مشتریان کسب و کار شیرینی و کیک خانگی

سوپرمارکت و فروشگاه‌ها

برای محصولات خود بسته بندی خوبی طراحی کنید و یک نمونه به آن‌ها بدهید.

سعی کنید شیرینی‌ها را در بسته‌بندی‌های کوچک قرار دهید.

به آن‌ها بگویید تا محصولات شما را برای تست در فروشگاه خود قرار بدهند.

اگر مشتریان از شیرینی خانگی شما رضایت داشته باشند، برنده شده‌اید!

از آن به بعد دیگر همیشه سفارش دارید و مغازه یا فروشگاه آن‌ها، از محصولات شما پُر می شود!

رستوران و کافه

در بیشتر اوقات مشتریانِ این مکان‌ها در کنار هر سفارشی، درخواست یک دِسر یا شیرینی می کنند.

این مراکز، دسر و شیرینی را از بیرون تهیه می کنند.

جالب این است که وقتی وارد رستوران یا کافه می شوید در منوی آن‌ها گزینه کیک و شیرینی خانگی وجود دارد و معمولاً هم مشتریان به محصولات خانگی علاقه بیشتری دارند.

بنابراین کافه و رستوران را از دست ندهید، آن‌ها مشتریان همیشگی شما هستند.

مراکز تشریفات و تالارها

مراکز تشریفات و تالارها به علّت برگزاری مراسمات متعدد، به حجم بالایی از شیرینی و کیک احتیاج دارند!

مراسم‌های مثل :

  • عزا
  • عروسی
  • جشن نامزدی
  • تولد
  • سمینار
  • و…..

میزان حجم سفارشات آن‌ها بسیار بالاست و من نکاتی به شما می گویم که یاد می گیرید چگونه با آن‌ها ارتباط برقرار کنید و با یک مذاکره عالی، همکارشان شوید (می توانید از بازاریاب یا ویزیتور حرفه‌ای هم استفاده کنید).

در صورتی که از محصولات شما رضایت داشته باشند، صاحب مشتریان بزرگ با سود بی نظیر شده‌اید.

چون محصولات شما خاص هستند.

نکته:

در همکاری با تالارها و مراکز تشریفات به تعهد کاری، ‌کیفیت محصولات و خوش‌قولی اهمیت زیادی دهید.

مشتریان شخصی یا عمومی

این دسته از مشتریان کسانی هستند که از طریق فعالیت در شبکه‌های اجتماعی با شما آشنا شده‌اند.

حواستان باشد که آن‌ها را دست‌کم نگیرید!

به نظر خودم آن‌ها مهم‌ترین افراد برای شما هستند و باعث می شوند شهرتی فراوان پیدا کنید!

یکی از افراد مشغول در این کسب و کار که از نزدیک با او آشنا هستم ، تنها در یک کارگاه محلی به اندازه‌ای مشهور شده که فقط در روز مادر ، 1000 کیک فروخت.

پس هیچ‌وقت مشتریان شخصی را فراموش نکنید، آن‌ها وفادارترین نوع مشتری هستند!

8. باید چه مواردی را برای راه اندازی کسب و کار شیرینی خانگی رعایت کنیم؟

حتماً در شغل کیک پزی یا شیرینی پزی خانگی به سه مورد زیر توجه کنید :

  • در مورد انواع مواد اولیه اطلاعات کافی داشته باشید، مثلاً اگر در شیرینی یا کیکی از بادام زمینی استفاده می کنید، به مشتریانی اطلاع دهید، چون امکان حساسیت در آن‌ها وجود دارد.
  • یاد بگیرید که چگونه باید برای محصولات خود مشتری پیدا کنید.
  • برای شروع، یک طرح کسب و کار داشته باشید و تمام نقشه‌ی راه را ، درون آن ترسیم کنید.

9. برای رسیدن به درآمدهای بالا در شغل شیرینی خانگی باید چه کار کنیم؟

درآمد شیرینی پزی در خانه

خیلی از افراد در زمان شروع این شغل، احساسی می شوند و با خودشان می گویند:

من از امروز باید تمام کارهای خودم را رها کنم و مشغول کسب و کار شیرینی خانگی شوم!

امّا این نوع فکر کردن نادرست است و باعث رسیدن به دو نتیجه کاملاً اشتباه می شود!

نتیجه نادرست اول :

در شما نوعی ترس و وحشت ایجاد می شود، ترس‌های مانند:

چگونه باید این کسب و کار را شروع کنم؟

چقدر باید هزینه کنم؟

آیا می توانم درآمد بالا به دست آورم؟

نتیجه نادرست دوم :

تصمیمات احساسی در کسب و کارها، نوعی خوش‌بینی بدون استراتژی ایجاد می کند و این خوش‌بینی باعث می شود که با خود بگویید: من دست‌پخت بسیار عالی و بی‌نظیری دارم و در مدت چند هفته به بهترین شیرینی‌پزی خانگی تبدیل می شوم و درآمد‌های بسیاری به دست می آورم!

امّا صادقانه می گویم : یک کسب و کار قنادی خانگی در حقیقت به این صورت نیست!

در واقع نه تنها در شیرینی پزی، بلکه هیچ شغلی به این شکل نیست!

اگر کسی به شما گفته که با یک شغل شیرینی خانگی، در مدت کوتاهی به درآمدهای بالا می رسید، یا دروغ گفته و یا اطلاعی از آن ندارد.

من به شما قول می دهم که از طریق این شغل به درآمدهای بالا می رسید، امّا این اتفاق در مدت چند هفته امکان‌پذیر نیست!

حالا که با تفکرات غلط بالا آشنا شدید، من به شما نکاتی را می گویم که راه درست را پیدا کنید.

به این سه نکته دقت کنید

  1. یقین بدانید که کسب و کار شیرینی پزی خانگی، یک شغل عالی و قابل اطمینان است، فقط باید حواستان باشد که با عجله کردن بی مورد، اوضاع مالی خودتان را خراب نکنید؛ برای موفقیت، حرف اول را آموزش و استراتژی می زند.
  2. موفقیت در شغل شیرینی خانگی ، اتفاقی به وجود نمی آید. باید برای رسیدن به نتایج عالی، برنامه درست و اصولی داشته باشید؛ بنابراین دقت کنید که همه‌چیز دست‌پخت عالی نیست!
  3. باید به شکل تدریجی رشد کنید. در این کسب و کار نباید عجول باشید، یک برند باید آرام آرام ساخته شود تا به پختگی لازم برسد، البته با ترفندهای که به شما یاد می دهم ، چندین برابر سریع‌تر از حالت عادی رشد می کنید.

اگر طبق نکات بالا عمل کنید، به تدریج رشد می کنید و می توانید در عرض یک سال صاحب یک کسب و کار شیرینی خانگی با درآمد عالی شوید.

مزیّت این شغل این است که شما مدیر خود هستید و همه‌چیز در دستان خودتان قرار دارد.

مثلاً هر موقع برای خانواده مشکلی ایجاد شود، یک هفته کار را تعطیل می کنید تا آن مشکل بر طرف شود.

نکته :
کسب و کار شیرینی پزی خانگی، مثل یک گیاه است، اوایل بسیار کوچک است، امّا وقتی بزرگ شد، تبدیل به یک درخت تنومند می شود.

رشد یک درخت سه مرحله دارد :

  1. دانه را در یک گلدان با خاک خوب می کارید
  2. مدتی از آن مراقبت می کنیم
  3. بعد از کمی رشد کردن، آن را در داخل زمینی مناسب می کاریم
  4. رشد تدریجی آن آغاز می شود

10. آیا نقشه راهی برای کسب و کار قنادی خانگی وجود دارد؟

نقشه راه شروع شغل شیرینی پزی

بله؛ من در زیر آن را شرح می دهم :

پاسخ سوال 10 طولانی و مهم‌ترین بخش این نوشته است!

مرحله اول (افراد مبتدی)

در ابتدا باید فروش شیرینی خانگی را از افراد نزدیک و دوستان خود شروع کنید. تمام کسب و کارها از همین نقطه شروع می شوند.

اوایل باید به این کار، به چشم یک شغل نیمه وقت نگاه کنید.

فرض می کنیم شما کارمند هستید، بنابراین اول، فقط پیج‌شنبه‌ها را به شیرینی پزی اختصاص دهید. زمانی که مشتریان شما افزایش پیدا کرد، جمعه را هم اضافه کنید.

پولی که به دست آوردید را خرج نکنید، آن را برای هزینه آموزش دیدن کنار بگذارید.

فقط اولین قدم را بردارید

می توانید شیرینی پزی را بعد از برگشتن از کار خود و در آخر شب یا آخر هفته انجام دهید (توصیه من آخر هفته است).

کسب و کار قنادی خانگی، اینگونه شروع می شود!

مرحله دوم: یک نام انتخاب کنید

نکات زیر در مورد نام‌گذاری درست و اصولی است :

  • باید نامی انتخاب کنید که نشان‌دهنده شخصیت و نوع دستپخت شما باشد، این نام شما را از دیگران متمایز می‌کند.
  • اسم کسب و کار باید به راحتی تلفظ شود و 90 درصد مردم، معنای آن را متوجه شوند.
  • تمام ایده‌های خودتان در مورد انتخاب اسم را یادداشت کنید، منظورم هر چیزی‌ست که وارد ذهن شما شده است.
  • در پیدا کردن نام کسب و کار شیرینی پزی، عجله نکنید، اگر کلمات مناسبی پیدا نکردید، به خودتان دو یا سه روز فرصت دهید.
  • از دیگران درباره نام‌های نوشته شده، نظرخواهی کنید.
  • مطمئن شوید که نامی خاص و منحصر به فرد انتخاب کردید.

نکته:

برای نام‌ انتخاب شده ، اکانت شبکه اجتماعی درست کنید تا بعد از معروف شدن، کسی از نامتان استفاده نکند، حتی اگر می توانید، یک دامنه اینترنتی هم برای آن ثبت کنید (فقط دامنه را بگیرید، لازم نیست سایت داشته باشید)

مرحله سوم : قیمت گذاری کنید

قبل از قیمت‌گذاری به نکات زیر دقت کنید :

  • اعتماد به‌نفس داشته باشید.
  • به این فکر نکنید که دیگران چه می گویند، شما باید بر اساس آموزش و استراتژی خود حرکت کنید.
  • در مقابل درخواست تخفیف مشتری به راحتی سر خم نکنید.
  • اگر می خواهید محصولات خود را با قیمتی بالا بفروشید، باید برند قوی داشته باشید و این مسئله فقط با فعالیت پُر قدرت در شبکه اجتماعی (مثل اینستاگرام) به وجود می آید؛ دقت کنید که این یک راز بزرگ است!
  • قیمت نشان‌دهنده ارزش محصولات شماست.
  • برای فروش با قیمت بالا، نظرات مثبت مشتریان قبلی را در شبکه اجتماعی خود قرار دهید
  • سعی نکنید مدام مشتریان خود را راضی کنید، تعریف و تمجید آن‌ها، دلیل ارزشمند بودن شما نیست؛ باید به درون خود نگاه کنید، هر زمان از خودتان رضایت داشتید، تشخیص خوب یا بد بودن محصول آسان می شود.

ارزش را بالا ببرید

  • باید با ترفندهای بازاریابی به مشتری بگویید که ارزش شیرینی خانگی از محصولات بیرون بیشتر است، چون به صورت شخصی و مخصوص آماده می شود.
  • به آن‌ها بگویید که شیرینی و کیک خانگی، تازه است و مثل محصولات شیرینی فروشی کهنه یا مانده نیست.
  • اگر از مواد اولیه درجه یک استفاده نکنید، مشتریان ارزان پیدا می کنید، مشتری ارزان باعث پیشرفت شما نمی شود و اجازه رشد کردن را از شما می گیرد؛ مشتری ارزان فقط از شما سوءاستفاده می کند. آن‌ها شما را وادار به درست کردن چیزهایی می کنند که هیچ لذتی از آن نمی برید.
  • برای پیدا کردن مشتریان سطح بالا، باید از مواد اولیه درجه یک استفاده کنید و از پشت‌صحنه تمام مراحل، از خرید کردن و پخت شیرینی فیلم بگیرید و در شبکه اجتماعی قرار دهید.
  • فروش شیرینی و کیک با قیمت پایین، فقط زحمت و رنج بیهوده کشیدن است، عشق به کار در کنار درآمد خوب معنا پیدا می کند، تا زمانی که درآمد خوبی به دست نیاورید، انگیزه ادامه دادن هم در شما به وجود نمی آید.
  • برای مشتریان دائمی خود، تخفیف 10 درصدی در نظر بگیرید.

در قیمت گذاری ، مراحل زیر را در نظر بگیرید :

  • دستمزد کار در یک ساعت
  • زمان درست کردن شیرینی از ابتدا تا انتها
  • هزینه مواد اولیه، برق، آب، گاز، بسته‌بندی و تزئین
  • سود شما از پختن شیرینی

مرحله چهارم : بر روی رشد کردن تمرکز کنید

در این مرحله شیرینی‌های خود را خوشمزه‌تر کنید و کیفیت آن‌ها را بالا ببرید.

باید آموزش ببینید و محصولات جدید را یاد بگیرید.

مدام خودتان را به چالش بکشید و انواع جدیدی از شیرینی را بپزید، برای این کار از کتاب‌های آموزشی و ویدئوهای یوتیوب استفاده کنید.

حواستان باشد که اگر درباره یک روش پختن شیرینی، تحقیق کافی نکنید، شکست می خورید.

یکی از معایب پختن و تست کردن شیرینی جدید، آن هم بدون تحقیق، هدر رفتن مواد اولیه است، این مسئله باعث می شود، پولتان را از دست بدهید.

مثلاً اگر قبل از درست کردن یک مدل کلوچه یا کوکی جدید، دستور آن را در کتاب‌ها و مقالات مختلف مطالعه کنید و اکثر ویدئوهای یوتیوب در مورد آن را هم ببینید، به احتمال 90 درصد اولین کوکی یا کلوچه شما عالی می شود!

شیرینی پز خانگی مدام تحقیق می کند

مرحله پنجم: یک شبکه اجتماعی باز کنید

در این قسمت، یک اکانت شبکه اجتماعی باز کنید، امّا حواستان باشد که فعلاً وقت زیادی برای آن نگذارید. فقط در آن به محکم کردن روابط خود با اعضای خانواده و دوستانی که از شما خرید می کنند اهمیت دهید.

اوایل نباید به لایک، کامنت و …. اهمیت دهید؛ اولویت اول، بالابردن کیفیت محصولات است.

مرحله ششم: آموزش رشد کسب و کار و بازاریابی شبکه اجتماعی ببنید

آزمون و خطا کردن برای موفقیت در هر شغلی طبیعی است، معمولاً یک کسب و کار شیرینی پزی خانگی تا به مشتریان و درآمد ثابتی برسد، 3 الی 4 سال طول می کشد.

امّا شما با آموزش دیدن این زمان را به شش ماه کاهش می دهید.

مرحله هفتم ( افراد متوسط)

تبریک می گویم!

حالا دیگر تعداد مشتریان کسب و کار شیرینی خانگی شما رشد قابل توجه‌ای کرده است.

این رشد به اندازه‌ای‌ست که مشتریان باید سفارشات را چند هفته قبل‌تر به شما بدهند!

اگر شاغل هستید، باز هم بیش از دو روز در هفته، شیرینی پخت نکنید.

شاید بتوانید اوایل بعد از برگشتن از سر کار، این کار را انجام بدهید، امّا یقیناً بعد از مدتی خسته می شوید و آن را کنار می گذارید.

به‌قول شاعر:
ره رو آن نیست که گه تند و گهی خسته رود / ره رو آن است که آهسته و پیوسته رود 

در این مرحله قیمت‌گذاری، بسیار اهمیت دارد، چون اگر قیمت پایینی بگیرید، سود قابل توجه‌ای نمی کنید.

اگر قصد دارید یک شغل پاره‌وقت عالی داشته باشید، باید نیچ شوید، یعنی یک نوع شیرینی خاص درست کنید.

مثلاً از بین کیک ، شیرینی خشک یا شیرینی تر یکی را انتخاب کنید.

این مسئله شما را در دید مشتریان متخصص نشان می دهد و طبیعتاً مشتریان خاص هم پیدا می کنید.

در غیر این صورت اگر می خواهید تمام شیرینی‌ها را درست کنید، در ذهن مشتریان گُم می شوید و سریع شما را فراموش می کنند.

در کسب و کار شیرینی خانگی متمایز باشید

حالا زمان رشد کردن است

حقیقت این است که در این مرحله شما نمی توانید با یک شغل تمام وقت و پخت شیرینی در آخر هفته، رشد کنید.

برای این منظور باید شغل تمام وقت خود را هم نیمه‌وقت کنید، یعنی نصف روز را به کسب و کار شیرینی خانگی خود برسید و نصف دیگر را به شغل اصلی خود رسیدگی کنید.

نکته:

حواستان باشد که زود این کار را انجام ندهید، بعد از گذشت چند ماه که به رشد کسب و کارتان اطمینان پیدا کردید، دست به این عمل بزنید.

البته آن‌هایی که خانه‌دار هستند، می توانند از همان اوایل به شکل تمام‌وقت، کارها را انجام دهند.

حالا دیگر می توانید سفارشات بیشتری بگیرید و درآمدتان افزایش پیدا می کند.

باید برای موفقیت در شغل شیرینی یا کلوچه پزی چیزی را فدا کنید

اکنون باید به دنبال مشتری‌هایی باشید که به صورت عمده از شما خرید کنند.

با یک مشتری عمده، می توانید، صدها شیرینی یا کیک بفروشید!

تفاوت مشتری عمده با مستقیم این است که آن‌ها، خودشان از فروش شیرینی‌های شما سود می کنند و دیگر لازم نیست کاری انجام دهید، زیرا اگر مشتریان آن‌ها از محصولات شما راضی باشند، آن زمان است که عمده فروشان، خودشان برایتان تبلیغ می کنند!

بنابراین باید سعی کنید، مشتریان عمده بیشتری پیدا کنید.

البته هیچ‌وقت مشتری مستقیم را فراموش نکنید، زیرا شما یک کسب و کار شیرینی خانگی هستید و این برای مردم، خاطرات مادران و مادربزرگان را زنده می کند.

پس شغل شما مستقیم با خانواده‌ها سرو کار دارد.

در مرحله هفتم باید بازاریابی ابتدایی را یاد بگیرید

یادگرفتن مهارت بازاریابی در مرحله هفتم از نقشه راه کسب و کار شیرینی پزی خانگی، بسیار اهمیت دارد.

اغلب بانوانِ شیرینی پز که برای مشاوره به من مراجعه می کنند، می پرسند: چگونه باید فروش بیشتری داشته باشم؟

در واقعا چه کسی از تعداد بالای مشتری بدش می آید؟

در کسب و کار شیرینی خانگی فروش سریع را یاد بگیرید

تکرار می کنم که برای داشتن یک قنادی حرفه‌ای باید، برنامه و استراتژی داشته باشید.

بگذارید یک مثال ساده بزنم:

فرض کنید یک سگ خانگی دارید که در حال آب خوردن است.

او بسیار تشنه است و نیاز زیادی به آب خوردن دارد.

حالا اگر دو نفری او را بگیرید و سرش را به زور نزدیک آب ببرید و بگویید آب بخور، چه واکنشی نشان می دهد؟؟

یقیناً او برای فرار کردن دست و پا می‌زند.

حتی اگر تشنه باشد و ما او را مجبور کنیم، باز هم فرار می کند و به خواسته ما پاسخ مثبتی نمی دهد!

در واقع این همان عملی است که بسیاری از مواقع در مقابل با مشتریان خودمان انجام می دهیم.

شما شیرینی یا کیک‌های خوشمزه درست می کنید و مشتریان هم به شدت به آن نیاز دارند، ولی به علّت ترفندهای فروش غلطی که به کار می بریم آن‌ها فرار می کنند.

خیلی‌ها فکر می کنند همین که مثلاً در اینستاگرام یک پست از شیرینی خود می گذارند، بلافاصله مردم باید از آن‌ها خرید کنند!

مطمئن باشید درخواست کردن از مردم برای خرید محصولات شما مثل به زور نگه‌داشتن آن‌ها در برابر ظرف آب است.

فقط مدام تکرار می کنید : بخرید بخرید بخرید!

روش یادگیری مهارت بازاریابی

اگر می خواهید یک شغل شیرینی پزی خانگی بسیار موفق داشته باشید، باید مهارت‌های بازاریابی را یاد بگیرید.

مطمئن باشید اگر مقالات وبسایت من را به خوبی مطالعه کنید،در کنار مهارت شیرینی پزی به یک بازاریابی حرفه‌ای هم تبدیل می شوید.

مقاله پیشنهادی :

همیشه کسانی که فقط به قدرت دست‌پخت و استعداد خود در شیرینی پزی خانگی اکتفا می کنند، مشتریان محدودی نصیبشان می شود و مدام باید به دنبال مشتری بگردند.

یک وبسایت داشته باشید

در مرحله هفتم از نقشه راه، داشتن یک وبسایت لازم و حیاتی‌ست!

چون در این مرحله فروش واقعی شروع می شود.

نگران نباشید؛ آماده سازی یک وبسایت اصلاً سخت نیست و من به شما کمک می کنم، در عرض یک روز آن را آماده کنید.

قول بدهید که این کار را پشت گوش نمی اندازید، باشه؟

برای راحتی بیشتر می توانید از سایت‌ سازهای آماده هم استفاده کنید، کار با فروشگاه ساز بسیار راحت‌تر از گزینه بالاست.

اگر فقط در شبکه اجتماعی فعالیت کنید، مشتریان تصوّر می کنند شما در کارتان جدی نیستید و فقط برای وقت‌گذرانی دست به این کار زدید!

وبسایت، شما را حرفه‌ای تر و جدی نشان می دهد.

در ضمن تمام مراحل فروش در وبسایت اتوماتیک است.

در مرحله هفتم به عکاسی اهمیت دهید

اگر شیرینی پخته شده در عکس خوشمزه به نظر نرسد، مشتری هم علاقه‌ای به خرید و خوردن آن پیدا نمی کند.

عکس‌های شما باید به صورتی باشد که مشتری با دیدن آن، آب از لب و لوچه‌اش راه بیفتد.

مرحله هشتم: آخرین مرحله از نقشه راه شیرینی پزی خانگی

در این مرحله باید به صورت تمام وقت وارد کسب و کار شیرینی خانگی شوید و روز به روز درآمد خود را بیشتر کنید.

مرحله هشتم جایی‌ است که شما دو یا سه مشتری عمده فروش (مثل تالار یا فروشگاه‌ها) و گروهی از مشتریان مستقیم دارید.

وقتی سه یا چهار ماه به صورت نیمه‌وقت فعالیت کردید، زمان آن فرا می رسد که تمام ساعات خود را به این شغل اختصاص دهید.

درکتان می کنم!

وارد شدن به این مرحله بسیار ترسناک است، لحظه‌ای که باید تصمیم بگیرید و از شغل نیمه‌وقت خود بیرون بیایید.

تمام وقت کردن شغل

اکثر کارآفرینان موفق این لحظه را تجربه کردند.

امّا باید به آینده فکر کنید و آن را در آغوش بگیرید، یادتان می آید که در قسمت‌های اول مقاله به شما توضیح دادم که رشد کسب و کار مثل رشد یک گیاه و تبدیل آن به درخت است؟

حالا زمان درخت شدن شما فرا رسیده، بنابراین با شجاعت به سمت آن بروید و نگران نباشید، چون طبق یک برنامه اصولی و تدریجی جلو آمدید.

سعی کنید برای وارد شدن به مرحله هشتم، از قبل کمی پول پس انداز کنید.

در مرحله هشتم به موارد زیر دقت کنید :

مشتریان را شگفت زده کنید

در این مرحله از کسب و کار شیرینی خانگی، باید راز وفاداری مشتریان خود را کشف کنید.

امروزه به علّت وجود فراوان کسب و کارها، اگر نتوانید این راز را پیدا کنید، آن‌ها یک قناد خانگی دیگر را پیدا می کنند!

نگران نباشید حتی اگر بعضی از آن‌ها شما را ترک کنند، باز هم اتفاقی نمی افتد، چون همیشه می توانید مشتریان جدیدی پیدا کنید.

ولی این دلیل نمی شود که راز وفاداری مشتری را پیدا نکنید، من در مقالاتم این راز را آموزش می دهم.

بازاریابی حرفه‌ای را یاد بگیرید

صاحب یک کسب و کار شیرینی پزی خانگی باید در مرحله هشتم، بازاریابی حرفه‌ای را یاد بگیرد.

نتیجه یاد گرفتن بازاریابی حرفه‌ای، موارد زیر است:

  • پیدا کردن مشتریان جدید
  • خواندن افکار مشتری
  • نکات جذب مشتری
  • تبلیغات حرفه‌ای و اثربخش

هیچ‌کس با دانش بازاریابی حرفه‌ای به این جهان وارد نشده است.

می توانید برای یادگیری این علم به پشتیبانی پیام دهید تا تیمم شما را راهنمایی کند.

من به شما چیزهایی یاد می دهم که بارها و بارها تجربه شدند و دیگر لازم نیست در کسب و کار قنادی خانگی خود، 3 یا 5 سال آزمون و خطا کنید.

سایت خود را بهینه‌سازی کنید

بهینه‌سازی یا سئو یعنی کاری کنید که آقا یا خانم گوگل، سایت شما را دوست داشته باشد و زمانی که فردی در منطقه زندگی شما، از طریق گوشی {خرید شیرینی} راسرچ می کند؛ گوگل سایت شما را به او نشان می دهد.

با سئو دیگر لازم نیست دنبال مشتری بگردید، آن‌ها خودشان به سمت شما می آیند.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد سئو، روی لینک زیر کلیک کنید.

برند سازی کنید

یک برند یا کسب و کار شیرینی خانگی، فقط اسم، لوگو، رنگ، کارت ویزیت و … نیست!

البته بسیاری از مردم هنوز اینگونه فکر می کنند.

درست است که سایت و شبکه اجتماعی شما باید زیبا و فعال باشد یا عکس های خوبی داشته باشید.

امّا برند شما همان چیزی‌ است که مشتریانتان در مورد شما احساس می کنند.

مثلاً وقتی به مهربانی و یا خوش قولی فکر می کنند، ناخودآگاه به یاد اسم شما می افتند.

و این مسئله حاصل نمی شود، مگر با ارتباط موثر و گرم با مشتریان.

باید شعار کسب و کار شیرینی خانگی شما در دل او بنشیند.

وای! خسته شدم ؛ جواب سوال نقشه راه کسب و کار قنادی، بسیار طولانی بود.

به شما هم تبریک می گویم که به این قسمت از مقاله رسیدید، این یعنی در کارتان بسیار مصمم و جدی هستید.

خلاصه پاسخ به سوال نقشه راه
راه اندازی و پیشرفت در کسب و کار شیرینی خانگی، یک فرایند تدریجی و بدون استرس است
برای رشد بیشتر در قنادی خانگی، باید وبسایت داشته باشید و در شبکه اجتماعی فعالیت کنید
شغل قنادی خانگی سریع به درآمد می رسد و با یادگیری بازاریابی و عِلم رشد کسب و کار، درآمدش چندین برابر می‌شود
همه می توانند علم بازاریابی و فروش را یاد بگیرند (از طریق مطالعه کتاب‌ها باید آزمون خطا و شکست را تجربه کنید و از طریق دوره‌های آنلاین به ترفندهای صحیح و امتحان شده دست پیدا می کنید)

11. برای بازاریابی و فروش شیرینی و کیک خانگی چه کار کنیم؟

نمی توان تمام موارد بازاریابی و فروش را در این مقاله نوشت، امّا به صورت خلاصه چند مورد را در زیر می نویسم :

  • از شیرینی‌های خانگی خود عکس و فیلم با کیفیت بگیرید و در این زمینه خلاقیت داشته باشید.
  • در نمایشگاه‌های فصلی شرکت کنید.
  • بسته بندی خلاقانه را فراموش نکنید.
  • به مشتری در مورد مواد، انواع شیرینی و روش پخت آن اطلاعات کاملی بدهید (شیرینی‌ پزی را آموزش دهید)
  • در مراسم‌های خیریه شرکت کنید (کارت ویزیت بدهید)

نتیجه گیری

من در این مقاله به 11 سوال مهم درباره کسب و کار شیرینی خانگی پاسخ‌های جامع و کاملی دادم.

این‌ها پرسش‌هایی بود که شما بارها و بارها از من پرسیده بودید.

حالا نظرتان را بگویید:

آیا جواب‌های من به شما در راه اندازی شغل شیرینی پزی خانگی، کمک کرد؟

شما چه دغدغه و مشکلاتی برای شروع این کسب و کار دارید؟

در هر صورت برایم در زیر بنویسید.

میانگین امتیاز 2.2 / 5. تعداد آرا 5

هنوز به این پست رای ندادی!!!!

معصومه برادران

من معصومه برادرانم و در این وبسایت تجربیاتم رو در حوزه ی بازاریابی ورشد کسب و کارهای کوچک با بانوان عزیز در قالب مقاله و پادکست به اشتراک میزارم.

نوشته های مشابه

‫2 دیدگاه ها

  1. ممنون از مقاله بی نظیرتون. من در راه اندازی شیرینی فروشی مشکل زیادی داشتم و نمیدونستم درآمد شیرینی فروشی چقدره. مقاله شما خیلی بهم کمک کرد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا